“We beginnen nu grip te krijgen op onze data” in gesprek met Erwin van der Wilk, vastgoedmanager bij Wonen Midden-Delfland

Aan het woord is Erwin van der Wilk, vastgoedmanager bij woningcorporatie Wonen Midden-Delfland. De corporatie is één van de eersten die aan de slag ging met Vabi Vastgoeddata en BIM Made Easy.

Erwin vertelt hoe hij met Vabi en Tekenplus grip krijgt op zijn vastgoeddata. Wonen Midden-Delfland verhuurt ongeveer 1.600 woningen in Den Hoorn, Schipluiden en Maasland. “Het leuke aan het werken bij een kleinere corporatie zijn de korte lijntjes. En je bent voor veel dingen verantwoordelijk ”, zegt Erwin. “Zo ben ik bezig met energievraagstukken, maar ook ben ik verantwoordelijk voor de datakwaliteit voor de marktwaardebepaling.”

Ben je ook via marktwaardebepaling bij Vabi en Tekenplus terechtgekomen? 
Ja. Wij waren bezig met het op orde krijgen van de NEN2580-hoeveelheden voor de marktwaardering. Een jaar of twee geleden was ik op de Corporatiedag van Vabi. Daar zag ik een presentatie over Vabi Vastgoeddata en het BIM Made Easy-concept. De combinatie van Vabi en Tekenplus sprak me erg aan. En ook dat je alle vastgoeddata in één systeem hebt, vanwaar je kunt koppelen met andere systemen. Daar zijn weinig alternatieven voor.

Naar aanleiding van die presentatie hebben we Vabi Vastgoeddata aangeschaft en Tekenplus de opdracht gegeven om aan de slag te gaan met de 3D-modellen. We hebben nu voor de NEN 2580 gebruiksoppervlakten meteen alles in 3D, tegen een concurrerende prijs.

De BIM-modellen zijn inmiddels opgeleverd en staan in Vabi Vastgoeddata. Hoe ziet het er nu uit? 
Het ziet er goed uit! Je hebt mooie overzichten. Je kunt inzoomen, de gebouwen uit elkaar trekken, we hebben alle plattegronden en gevels digitaal. De info die erin staat gebruiken we intern, maar kunnen we ook aan derden verschaffen. Ik liet laatst een 3D-model aan een ketenpartner zien. Die wilde die informatie uit het 3D-model ook graag hebben. Ik zei ‘Het is mogelijk om je een beperkte inlog te geven’. Dat werkt plezierig.


Welke informatie deel je dan vanuit Vabi Vastgoeddata?
Voor de afdeling verhuur deel ik bijvoorbeeld de plattegronden. Ook kun je makkelijk de installateur van een Cv-ketel opzoeken. Of het bouwjaar van een woning. Een aantal collega’s gebruiken Vabi Vastgoeddata ook al. Voor de collega’s van het klantcontactcenter, gaan we nog een introductie doen.

Wat zijn je plannen met Vastgoeddata?
Als eerste willen we de BIM-modellen gebruiken om onze meerjarenonderhoudsplanning te vullen. Daar staan nu hoeveelheden in, zoals de vierkante meters metselwerk. De huidige informatie die wij hadden is niet altijd betrouwbaar. Door deze te vullen vanuit de BIM-modellen verwacht ik daar meer grip op te krijgen. En we willen de marktwaarderapporten delen.

Heb je het idee dat je nu meer grip op je data hebt? 
Dat begint wel te komen, ja.

Hoe makkelijk is Vabi Vastgoeddata in het gebruik?

“Het invoeren van informatie gaat heel makkelijk. Veel beter dan bij onze vorige woningcartotheek. We hebben het systeem voor het grootste gedeelte gevuld, We zijn nu eindelijk de grote stapels papier kwijt die daar in de kast lagen.”

Voor Wonen Midden Delfland en vele andere woningcorporaties begint de digitale toekomst van vastgoedbeheer bij Tekenplus. Met de 1.600 woningen van Wonen Midden-Delfland in Vabi Vastgoeddata heeft Tekenplus inmiddels 130.000 woningen als 3D BIM-model opgeleverd. Meer weten over wat Tekenplus kan betekenen voor de vastgoeddigitalisatie-uitdagingen van uw woningcorporatie? Stuur een mail naar info@tekenplus.nl.