Paul Govers, data-analist van Woningstichting Woningbelang over vastgoed-digitalisering: “Je moet nu wel instappen”

Woningstichting Woningbelang is gevestigd in Valkenswaard, Brabant. Naast huurwoningen en maatschappelijk vastgoed beheert Woningbelang verschillende gezondheidscentra en zorgwoningen. In Valkenswaard spreken we met een enthousiaste Paul Govers, data-analist en al ruim twaalf jaar werkzaam bij de corporatie. Paul is intensief betrokken bij de samenwerking tussen Vabi en Tekenplus. Doel: Alle 3.850 huurwoningen als 3D-model in Vabi Vastgoeddata.

Wat is de aanleiding geweest om met Vastgoeddata aan de slag te gaan?

Het begint eigenlijk allemaal op de Vabi Corporatiedag, twee jaar geleden. Vabi Vastgoeddata wordt daar op dat moment gelanceerd. Er is een filmpje over Vastgoeddata, een echte eyeopener. Daarna heb ik het e-book “Vastgoeddata op Orde” gelezen, waarin de databehoefte van corporatiemedewerkers beschreven wordt. Heel herkenbaar. Dan valt alles al snel op z’n plaats.

Wat is je grootste uitdaging met vastgoeddata?

Datakwaliteit. In Vabi Vastgoeddata werken we nu met vijftig datavelden. Voor ons is een belangrijke vraag: hoe gaan we die data borgen? Nu zorg ik nog zelf voor de datakwaliteit, maar straks krijgt wat mij betreft iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid voor de data. De lijst wie voor welk veld verantwoordelijk is, heb ik al. Daar verderop staat nog zo’n paternosterkast (een oude archiefkast). Daar moeten we dus vanaf.

Naast Vabi Vastgoeddata heb je ook 3D-modellen aangeschaft.

Dat klopt. Tekenplus is al snel hierna in beeld gekomen. Atriensis brengt voor ons de GO marktwaarde in beeld. Die inspecties zorgen voor onderleggers voor de tekeningen van Tekenplus. Ik heb akkoord gekregen van onze accountant op deze aanpak; zo zijn we aan de slag gegaan.

Wat is de meerwaarde van de 3D-modellen?

Voor ons zijn dat de hoeveelheden die je straks uit de modellen haalt voor de onderhoudsbegroting. Dat is straks een dikke plus. Overige datagegevens uit het 3D-model kunnen we ook hanteren voor het energievraagstuk. Ook onze jongens die naar de klant gaan: die zijn laaiend enthousiast.

Je hebt Vabi Vastgoeddata en de 3D-modellen al uitgerold in de organisatie?

Jazeker. Tijdens een lunchsessie hebben we het laten zien. ‘Als je een inlog wilt, loop dan gewoon even binnen’, heb ik erbij verteld. Ik heb er nu ongeveer vijfentwintig uitgedeeld.

We hebben ook aan onze co-makers gevraagd wat voor informatie ze nodig hebben. Die willen vooral de 2D-plattegronden. Die tekenen ze normaal eerst zelf, en daar tekenen ze dan de opdrachten in, die vervolgens weer naar de onderaannemers gaan. Nu hoeven ze dat eerste stuk niet meer te doen. Kijk, dan ben je leuk en efficiënt bezig.

Verder willen we Vastgoeddata meer strategisch inzetten. Met Vastgoeddata kunnen we strategisch beleid dadelijk onderbouwen. En de toekomst met machine learning wordt helemaal geweldig, als we voorspellingen gaan maken aan de hand van gevalideerde data.

Heb je nog tips voor andere corporaties die overwegen om met vastgoeddata en 3D-modellen aan de slag te gaan?

Ja – je moet nu wel gaan instappen. Op losse Excel-lijstjes kun je niet blijven draaien, dan ga je de boot missen. We hebben nu een hoogconjunctuur, alles kan en mag. Nu is de situatie zo, morgen kan alles anders zijn. Je moet intelligent vooruitlopen op wat komen gaat – analyses maken op basis van exacte data.

Voor Woningstichting Woningbelang en vele andere woningcorporaties begint de digitale toekomst van vastgoedbeheer bij Tekenplus. Met de 3850 woningen van Wonen Midden-Delfland in Vabi Vastgoeddata heeft Tekenplus inmiddels 130.000 woningen als 3D BIM-model opgeleverd. Meer weten over wat Tekenplus kan betekenen voor de vastgoeddigitalisatie-uitdagingen van uw woningcorporatie? Stuur een mail naar info@tekenplus.nl.